Fra fjernvarme til miljøvenlig frihed
Dennis Jeppesen og hans familie kunne se frem til udgifter på 33.000 kroner om året for varmen og det varme vand. Men efter at familien fik koblet sig af fjernvarmenettet og installeret en METROAIR I16 luft til vand varmepumpe fra METRO THERM er udgiften dramatisk formindsket.
”Sikken en kasse!”, er nok i virkeligheden det første, der falder mig ind. Og nej, jeg er ikke til lokalbrag mellem Viborg og Vendsyssel FF. Jeg står derimod foran familien Jeppesens 340 m2 store patriciervilla i midten af Viborg – et stenkast fra en af søerne i byen. Her i haven er den spritnye METROAIR I16 luft til vand varmepumpe i fuld sving, mens den nybagte varmepumpeejer Dennis Jeppesen efterser sin nye investering med begejstring i blikket.
”Først og fremmest er det jo et super pænt kvalitetsprodukt, som er lavet med gedigne materialer. Og så er der jo det med støjen, som overhovedet ikke er et problem. Når vi sidder her i haven hører vi den overhovedet ikke”, uddyber Dennis, mens han sidder her ved siden af den.
Under græsset i plænen er trukket rør ind til varmepumpens indedel, som distribuerer varmen ud til villaens radiatorer – de samme radiatorer, som før blev fyldt med fjernvarme fra det lokale fjernvarmeværk. De eneste tilbageværende rester af de minder er nogle udtag til koldt og varmt vand i kælderen, som vil blive fjernet snart.
Koblede sig af fjernvarmenettet
Det hele begyndte tilbage i maj 2019, da familien Jeppesen slog til og købte villaen – vel vidende at løsningen med fjernvarme ikke var den optimale. Kort tid efter går Dennis og konen så i gang med at undersøge muligheden for at blive koblet af fjernvarmenettet, og lige netop i Viborg siger reglerne, at så længe der er nettotilgang af fjernvarmekunder, kan man blive koblet af mod et gebyr. Et gebyr, som Dennis og konen vælger at betale. Herefter går de i gang med at indhente tilbud på alternative varmeløsninger, og valget falder på en METROAIR I16 luft til vand varmepumpe fra METRO THERM. En varmepumpe, som producerer knap fem gange så meget varme, som den bruger i strøm, og som kan fortsætte med at køre, selv om temperaturen skulle falde helt ned til -25 grader.
”Økonomien var helt klart det vigtigste”, fortæller Dennis. ”Men det er da helt klart, at miljøet og naturen også spiller en rolle. Vi vil jo gerne give en god verden videre til vores børn, når vi ikke selv skal være her mere”, fortsætter Dennis, som selv har to af slagsen. ”Samtidig var det meget vigtigt for os, at det var et dansk produkt med en dansk serviceafdeling, så vi har kunnet få den support, vi havde brug for”, slutter Dennis
En god investering
Apropos økonomien, så er det ikke svært at regne ud, at det er en ret god investering med den nye varmepumpe. Med fjernvarmen ville familien Jeppesen skulle betale ca. 33.000 kroner om året for opvarmning af huset og varmt brugsvand. Med den nye varmepumpe falder udgiften til 11.000 kroner om året, så besparelsen er altså ca. 22.000 kroner pr. år.
Med andre ord vil det altså kun tage fem-seks år før varmepumpeløsningen har tjent sig selv hjem. Og så er vi ikke engang begyndt at tale om forbedret energimærke, værdistigning i boligen og muligheden for et øget friværdi som følge af dette.
Vil være uafhængig
Her på badebroen er der en rigtig fin udsigt over søerne og byen, som skuer ned over den fra modsatte side. Jeg er taget en tur med Dennis herned for at nyde lyden af bølgeskvulp og siv, der blæser i vinden. Og lige netop vind kan godt vise sig at blive en vigtig medspiller i familien Jeppesens økonomi fremover. Forklaring kommer her:
”Varmepumpen kører jo på strøm, og her kan man jo vælge, om man for eksempel vil have sin strøm fra vindmøller og solceller. Priserne på den type strøm er netop nu på vej ned og samtidig kan man på den måde bidrage endnu mere til en energivenlig fremtid. Det giver jo nogle store fordele og ikke mindst en fantastisk frihed”, fortsætter Dennis, som via internettet i øvrigt kan følge både strømforbrug og status på sin METROAIR I16.
Dennis sætter en kop kaffe over og byder også på en til mig. I stuen er der lyst og grønt – ikke mindst på grund af de store vinduer, som lukker masser af lys ind og planterne, som et eller andet sted tegner et symbolsk billede på den nye varmeløsning. Dennis viser, hvordan radiatorerne skrues op og ned med visning på et display. Meget teknisk og meget moderne. Og i hjørnet af haven står varmepumpen klar til at svare på forespørgslen. Uden den store betænkningstid.