De første varmtvandsbeholdere bliver til

I slutningen af 30’erne begyndte Jørgen Christian Jørgensen at lege med tanken om at producere elektriske varmtvandsbeholdere.

Der var som sådan ikke noget nyt ved varmtvandsbeholdere – de blev allerede opfundet i slutningen af 1800-tallet. Det var den elektriske opvarmning, der var det nye. De tidlige modeller blev nemlig opvarmet ved afbrænding af fx brænde, olie eller gas – alt sammen dyre, svinende og besværlige energikilder – og så var de store, kluntede og pladskrævende.

Da elektricitet begyndte at blive allemandseje, øjnede Jørgen Christian Jørgensen derfor muligheden for at lave et produkt, der var både var pladsbesparende, billigt i drift og til dels også miljøvenligt (i hvert fald efter tidens standarder).

Schweiziske vandvarmere var forbilledet

I 1939 importerede Jørgen nogle elvandvarmere fra Schweiz, som skulle agere forbillede for hans nye produkt. Men så kom 2. verdenskrig, ressourcerne blev knappe, og projektet blev sat på hold. Jørgen Christian Jørgensen var dog åbenbart temmelig utålmodig efter at komme videre med projektet, og han genoptog det allerede i 1945. Produktionen af varmtvandsbeholdere tog for alvor fart i 1946/47 efter METRO flyttede ud af lejligheden på Langebrogade og etablerede en decideret fabrik på Stolpegårdsvej i Gentofte. I starten blev de fleste dele produceret af underleverandører, men i takt med at fabrikken udvidedes og flere maskiner blev indkøbt, kunne mere af produktionen trækkes ”in-house” – eller hvad man nu kaldte det i 40’erne.

En af de schweiziske varmtvandsbeholdere Jørgen Jørgensen importerede
Varmtvandsbeholder fra 50'erne

30 liters varmtvandsbeholdere var det helt store hit

De første varmtvandsbeholdere, som bar METRO-logoet, var cylindriske og kunne indeholde hele 80 liter varmt vand. Salget af varmtvandsbeholdere tog dog først for alvor fart med udviklingen af mindre udgaver på 15 og 30 liter, som passede til forbruget i de fleste almindelige husholdninger. Især den 30 liters trykbeholder (eller el-hurtigvandvarmer, som den også blev kaldt) var en bragende succes og har været en del af grundlaget for, at METRO THERM har udviklet sig til den virksomhed den er i dag.

Bonusinfo:

METRO var den første beholderproducent i Europa, som anvendte emalje som overfladebeskyttelse i varmtvandsbeholdere. Og det gør vi stadig den dag i dag – endda med en egenudviklet specialemalje, som beskytter ekstra godt mod kalk og korrosion.

Læs flere gode historier