Få mere ud af din varmepumpe med en bufferbeholder
Når du har en varmepumpe vil der uvilkårligt være perioder, hvor varmepumpen producerer mere energi, end du kan nå at bruge.
Det betyder, at varmepumpen stopper med at køre, og du går glip af en masse billig energi. Ville det ikke være fantastisk, hvis du på en måde kunne "gemme" den energi, så du får så meget som muligt ud af din varmepumpe? Det kan man faktisk - hvis man tilslutter en bufferbeholder.
Hvad er en bufferbeholder, og hvordan virker den?
Man kan kalde en bufferbeholder for en slags "varmebatteri". Det er helt grundlæggende en tom lagertank, som tilføres varmt vand, når din varmepumpe producerer mere energi, end du har behov for. Når du har en varmepumpe, vil din udedel sende varmeenergi ind til din indedel. Indedelen vil først bruge denne til at opvarme brugsvandet i din primære varmtvandsbeholder. Dernæst sender den varme ud i dit centralvarmeanlæg og varmer din bolig op.
Hvis du ikke har en bufferbeholder tilsluttet, vil processen stoppe når din bolig er varm nok og varmepumpen vil slukke. Hvis du tilføjer en bufferbeholder bliver der tilføjet et ekstra trin, hvor den varmeenergi, du ikke når at bruge, bliver sendt over i bufferbeholderen, hvor varmen bliver lagret, til du har behov for den. Bufferbeholderen opvarmer ikke vandet, men opbevarer det og holder det varmt, indtil det skal bruges.
Det giver dig mulighed for at akkumulere ekstra varme til radiatorer eller gulvvarme i perioder, hvor der er høj produktion fra din varmepumpe og en ekstra høj kapacitet at trække på, hvis der i perioder skal bruges mere varme end ellers.
Hvorfor er en bufferbeholder smart, når du har en varmepumpe?
Der er flere gode grunde til, at det er en god idé at bruge en bufferbeholder sammen med din varmepumpe. Først og fremmest kan en bufferbeholder bruges til at udnytte overskudsenergi fra din varmepumpe, når den producerer mere varme, end du har brug for. Når du ikke har særlig meget varme på radiatorerne, kan varmepumpen sende den energi, der ikke er brug for til opvarmning, over i bufferbeholderen, hvor den så kan bruges til at holde vandet i tanken varm. Så kan du gemme energien til senere, når du får brug for den. Den energi varmepumpen producerer er billig. Med en bufferbeholder sørger du for, at al denne billige energi bliver udnyttet til fulde - og sparer dig penge i det lange løb. Og aktiverer Smart Price Adaption i din varmepumpe, produceres og lagres denne energi, når strømmen er billigst - og det sparer dig endnu flere penge.
Det er også smart, når du i nogle perioder har brug for mere varme end ellers. Hvis det fx er ekstra koldt udenfor, og du har brug for at skrue helt op for varmen. Her vil du kunne trække på den ekstra varmeenergi, der er lagret i bufferbeholderen og være sikker på, at du altid har varme nok, uden at din varmepumpe kommer på overarbejde.
En bufferbeholder hjælper desuden med at holde din varmepumpe i topform. Varmepumpen har nemlig bedst af at køre i et jævnt tempo over længere perioder fremfor at stoppe og start hele tiden. Det er nemlig med en varmepumpe som med en bil – den bliver hurtigere slidt og mindre effektiv af at starte og stoppe hele tiden, end den gør, hvis den kører lange strækninger i et jævnt tempo. Her hjælper bufferbeholderen med at forlænge driftsperioden, da den kan aftage den energi, som varmesystemet ikke når at bruge. Det kan også tage noget tid for varmepumpen at nå op på fuld kraft efter den har været slukket, og hvis du ikke har en bufferbeholder tilsluttet, kan du derfor risikere perioder, hvor temperaturen i din bolig bliver lavere.
En bufferbeholder er altså en smart tilføjelse til din varmepumpe, da den kan lagre overskudsenergien, når du ikke bruger så meget, som varmepumpen producerer, den kan sørge for ekstra kapacitet, når du har brug for det og sikre, at din varmepumpe kører jævnt og optimalt. Og sidst - men ikke mindst - så kommer den til at spare dig penge.
Find din lokale installatør – eller få et uforpligtende tilbud
Hvis du vil have personlig rådgivning og om bufferbeholdere og varmepumper, kan du kontakte din lokale METRO THERM-installatør, som kan hjælpe dig med at træffe det rigtige valg. Du har også mulighed for at bestille et uforpligtende tilbud på en varmepumpe.