Energioptimér virksomheden med luft til vand varmepumper
En ny varmeløsning med luft til vand varmepumper er det fremtidssikrede valg til virksomheder, der gerne vil nedsætte energiforbruget, spare på varmeudgifterne og være mere miljøvenlige.
Energipriserne – især udgifterne til gas og olie – er på kort tid steget meget voldsomt. Forskellige internationale scenarier presser priserne op og gør det både dyrt og besværligt at finansiere energiudgifterne på en forsvarlig måde. Det rammer naturligvis privatøkonomien. Men derhjemme kan vi foretage en række mindre justeringer i vores dagligdag, som kan gøre en stor forskel – skrue ned for varmen, bruge strømspareskinner og sparepærer, tage kortere bade og vaske tøj, når strømmen er billigst. Det er straks mere udfordrende i en virksomhed, hvor energiudgifterne er svære at skære ned på uden det påvirker den daglige drift.
Luft til vand varmepumper er en fremtidssikret investering
”Kan det betale sig?” er typisk et af de første spørgsmål, der melder sig, når virksomheden skal foretage en stor investering. Og ja, at udskifte hele varmesystemet i virksomheden ER en større én af slagsen, men det er også en investering, som hurtigt har tjent sig selv hjem.
Når det gælder luft til vand varmepumper er tilbagebetalingstiden – altså den tid det tager, før besparelserne har udlignet investeringen – et af de vigtigste parametre at se på, når man skal vurdere om det kan betale sig. Tilbagebetalingstiden vurderes bl.a. ud fra effektiviteten, som ofte opgøres i SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance). SCOP indikerer, hvor meget energi du får for hver kW, du bruger til at producere denne energi. METRO THERMs luft-vand varmepumper har i gennemsnit en SCOP på cirka 5, hvilket betyder, at en varmepumpe yder cirka 5 kW for hver 1 kW, den forbruger. Tilbagebetalingstiden bliver kortere, jo højere SCOP. En klassisk installation af en luft-vand varmepumpe fra METRO THERM er typisk 5-10 år om at blive betalt tilbage. Sammenlagt med de nuværende, voldsomt høje priser på olie og gas bliver tilbagebetalingstiden kortere – og besparelserne endnu større.
Fleksible løsninger til alle typer virksomheder
Forskellige virksomheder kræver forskellige varmepumpeløsninger. Men fælles for alle er, at løsningen skal være stabil og driftssikker, sikre rigelig dækning af varme og varmt vand og være fleksibel nok til at kunne tilpasses den enkelte virksomheds specifikke behov.
Hos METRO THERM anbefaler vi ofte virksomheder at opsætte luft til vand varmepumper i kaskader, dvs. med flere varmepumper i samme installation. Man kan opsætte op til 8 varmepumper i en kaskadeløsning og kan derfor variere antallet af varmepumper efter mængden af varme og varmt vand, der er brug for. En kaskadeløsning har også den fordel, at varmepumperne kan supplere hinanden, hvilket sikrer en stabil drift. Skulle en af dem sætte ud, eller kører den ene af dem for eksempel et afrimningsprogram, kan de andre varmepumper tage over imens.
Svineavler Carsten Keseler overgik til en varmepumpeløsning med tre varmepumper i kaskade af netop denne grund – for at være sikker på at kunne opretholde den stabile og driftssikre varmeforsyning, som er livsvigtig for staldens smågrise.
En kaskadeløsning er desuden yderst fleksibel. Man kan fx dedikere hver varmepumpe til et separat varmesystem, så en af dem står for opvarmning af bygninger, men en anden kan varme pools, spa eller noget helt tredje. Netop sådan en løsning har vores kunde First Camp Bøsøre fået lavet, så de kan holde både bygning og pool varme med en og samme løsning. Et andet godt eksempel på denne fleksibilitet kan man finde hos virksomheden Kjærgaard A/S, som har fået en skræddersyet løsning til deres topmoderne hovedkvarter, hvor tre METROAIR I varmepumper bidrager til både gulvvarme, varmt vand og ventilation.
Få tilskud til virksomhedens nye varmepumpeløsning
Listen af fordele ved luft til vand varmepumper i virksomheder er lang, og besparelserne er til at tage og føle på. Og det gavner også resten af samfundet – og ikke mindst miljøet – hvis flere virksomheder omstiller deres varmeforsyning til grønnere løsninger. For at endnu flere virksomheder skal have denne mulighed, er der fra politisk hold allokeret midler til den såkaldte Erhvervspulje, som giver op til 50 % i tilskud til omkostningerne til fx en ny varmepumpeløsning. Det giver kortere tilbagebetalingstider og lavere etableringsomkostninger, så flere projekter kan blive til virkelighed.
Puljen er på i alt ca. 3,9 mia. kr. og løber fra 2020 til 2029. I 2022 er der 225 mio. i puljen, som kan søges hele året. Find mere information om tilskudsordningen og ansøgningsprocessen hos Energisstyrelsen.