Gør ligesom Birger – bliv selvforsynende med solceller og METRO Delta

For husejer Birger Bjerregaard er der ikke længere grund til at bekymre sig om høje el- og varmepriser. Efter at have fået etableret nyt ”energitag” samt METRO THERMs innovative varmepumpe, METRO Delta, kan han nemlig i fremtiden være selvforsynende med både el og varme.

Da Birger Bjerregaard og konen Dorthe i 2023 stod over for at skulle udskifte hele tagkonstruktionen på deres 272 m² villa, begyndte de at snakke om, hvorvidt det var muligt at gå en lidt anden vej.

For når man alligevel skulle fjerne hele taget, hvorfor så ikke samtidig foretage nogle energioptimeringer?

Da Birger søgte inspiration på området, kom han i snak med en gammel ven, der netop havde stået over for samme spørgsmål. Han valgte at få installeret solcellepaneler på taget. Og det var faktisk ikke helt dumt, måtte Birger indrømme.

Så ringede RACELL

Derfor var det heller ikke ligefrem ubelejligt, at Yakov Safir – CEO og stifter af solcelleproducenten RACELL - umiddelbart efter ringede til Birger med henblik på et samarbejde.

Birger Bjerregaard er tømrermester

Birger Bjerregaard er tømrermester og har selv stået for etableringen af undertaget til PVT-taget.

Yakov fortalte Birger, at han gerne ville udfordre den konventionelle måde at etablere solcellepaneler på taget på – i stedet for at lægge paneler oven på en i forvejen etableret tagkonstruktion, ville han gøre solcellepanelerne til selve taget. Og det synes Birger faktisk ikke lød helt dårligt:

"Der blev snakket om, at der skulle laves en prøve på at lave et helt energitag, og det er jo lidt pioneragtigt, da man ikke helt har lavet den her løsning før. Men vi havde et gammelt tag og et gammelt oliefyr, som skulle skiftes, så det gav god mening at gå den vej.”

Og sådan gik det til, at Birger indgik i det innovative solcelleprojekt, der senere skulle gøre ham til Danmarks første private indehaver af netop denne type løsning.

”Hvorfor ikke lave det hele med paneler?”

For Yakov fra RACELL er løsningen dog ikke helt ny. Faktisk har hans virksomhed siden 1980’erne specialiseret sig i arkitektoniske solcellepaneler til el- og varmeproduktion – i første omgang med forskning og udvikling og fra 1990 og frem med selve produktionen af panelerne. Yakov har altså for længst knækket koden i forhold til, hvordan man kan producere smukke solcellepaneler til energiproduktion, men det er ikke desto mindre første gang, at Yakov kaster sig ud i at integrere løsningen i en privatbolig.

Og for Yakov giver det rigtig god mening at give sig i kast med løsningen hos Birger:

”Nu i det her tilfælde med Birgers hus, der ville de jo gerne skifte gassen ud og komme af med taget. Husejerne ville gerne have, at det også så flot ud, så derfor dækker vi faktisk hele taget med masser af energi. Man kan sige – der skulle alligevel investeres en hel masse i et nyt tag, så hvorfor ikke lave det hele med paneler?”

Se hele processen hos Bo her.

Fik et tip om METRO THERM

Panelerne kan dog ikke stå for sig selv. For at sikre at alt den energi, der bliver genereret fra taget, vil blive effektivt fordelt til Birgers varme- og varmtvandsproduktion, skal de også bruge en effektiv varmeløsning.

Her kommer METRO THERM ind i billedet. Fra starten af projektet var den største udfordring for Yakov og hans samarbejdspartnere nemlig at finde en varmeløsning, der først og fremmest ikke var større end det eksisterende væghængte gasfyr, der skulle erstattes. Og så skulle det naturligvis kunne yde det samme – eller mere til. Endelig var det sidste ufravigelige krav, at det skulle være en grøn og energieffektiv varmeløsning:

”Vi har hele tiden ønsket, jamen var der ikke en varmepumpe, der kunne passe til vores panelers temperament og ydelse. Vi fik et tip om, at METRO THERM faktisk laver nogle rigtig gode varmepumper, så vi har arbejdet sammen med dem og kigget på, hvordan vi kan lave en spændende løsning her.”

METRO Delta levede op til behovene

Heldigvis for Yakov og RACELL var METRO THERM lige blevet færdige med at udvikle netop sådan en type varmeløsning: ”METRO THERM kom tilbage og sagde ”jamen, vi tror, at vi har udviklet noget, der kan passe sammen” – en varmepumpe, som ikke fylder for meget og kan meget mere, og som passer præcist til vores typer af paneler, som også producerer varme”, fortæller Yakov.

Før: Den oprindelige installation med gasfyr og varmtvandsbeholder.

Før: Den oprindelige installation med gasfyr og varmtvandsbeholder.

2 gange METRO Delta

Nu: Den nye installation med 2 x METRO Delta, bufferbeholder og varmtvandsbeholder.

Varmepumpen, der er tale om, er METRO Delta, en væghængt væske til vand varmepumpe, der er yderst kompakt og ikke meget større end et gasfyr – og som opfylder RACELLs behov. Derudover er det en meget grøn varmeløsning, bl.a. fordi den benytter det mest miljøvenlige kølemiddel på markedet pt, nemlig R290 (propan). Varmepumpen er yderst energieffektiv og har en imponerede SCOP på hele 6,2. Og ja, så er den naturligvis særligt velegnet til brug sammen med tagmonterede PVT-paneler.

Dog er METRO Delta hovedsageligt velegnet til mindre boliger, hvilket man jo ikke ligefrem kan sige om Birgers 272 m² villahus. Men det var der heldigvis også en løsning for.

”Vi tager to”

METRO THERM og RACELL kom i forbindelse med projekteringen hurtigt frem til, at hvis METRO Delta skulle kunne fordele varme og varmt vand til hele boligen, måtte de installere to styks.

Og det er lidt nyt, understreger Yakov, der til gengæld også forsikre, at Birger med to METRO Delta’er installeret nok skal kunne holde varmen – også om vinteren: ”Det er første gang, vi prøver den her løsning i dobbelt omfang – to på én gang i stedet for, at vi har en stor varmepumpe, som er mere traditionel, og det gør, at også på rigtig kolde dage kan huset også være selvforsynende.”

På sigt er det i øvrigt meningen, at de to METRO Delta’er skal kunne køre i et kaskadeforløb. Med en kaskadestyring vil den ene af varmepumperne styre belastningen mellem de to enheder, så der opnås et ensartet slid på begge enheder, hvilket bidrager til en større effekt af det samlede system.

Du kan høre mere om de to METRO Delta’er til projektet i videoen.

OBS: Vær opmærksom på, at dette er et pilotprojekt. Derfor er METRO Delta på nuværende tidspunkt ikke dimensioneret til større huse end ca. 100 m². Du bør altså ikke få etableret en tilsvarende løsning før nøje konsultation med en fagperson.

Stort håb for fremtiden for el- og varmeforsyning

Udover at systemet passer perfekt til forholdene for Birgers bolig og hans konkrete behov, så mener Yakov faktisk, at det er noget, der kan introduceres universelt i den danske – og på sigt internationale – varme- og elforsyning. Faktisk er det den løsning, vi bør kigge ind i, hvis vi vil have en grøn og vedvarende energiforsyningssikkerhed i fremtiden, mener Yakov:

”Sådan et selvforsyningsanlæg, der kan lave så meget energi på så lille et areal, det tror vi er fremtiden, fordi det er så enkelt at have med at gøre. Så der er kæmpe behov for den her løsning – mener vi.”

Yakov understreger dog også, at det trods alt ikke er alle parcelhusejere i Danmark, der skal i gang med det helt store renoveringsprojekt af deres eksisterende tag. Det skyldes, at fx Birgers tag vil komme til at producere så meget overskudsenergi, at han i teorien ville kunne give noget af det videre til naboen:

”En normal familie har kun behov for 6 kW strøm, men her bliver der i stedet lige pludselig 36 kW strøm. Så der er rigeligt til masser af opvarmning og strøm til bilen, og jeg ved ikke hvad”, siger Yakov smilende og tilføjer, hvordan Birger kan udnytte alt den ekstra energiproduktion:

”Systemerne har indbygget avanceret kontrolsystem, så hvis man fx vil koble flere huse sammen med energifællesskaber i fremtiden, så er det forberedt til det. Man kan også give strøm til elbilen eller lagre det i swimmingpoolen. Der er mange muligheder, men det er forberedt til de her ting”.

Billede af Birgers hus med sne
Huset set oppe fra 

Ovenfor ses det nuværende resultat ved Birgers bolig. Alle PVT-paneler er monteret (venstre side) samt flere af PV-panelerne (højre side). Herefter skal monteres flere PV-paneler ved taget til udbygningen samt imiterede paneler, der skal være med til at samle taget.

Projektskitse af Birgers hus
Det færdige resultat på husets tag

Ovenfor kan du se projektskitserne over, hvordan det færdige resultat vil se ud, når alle paneler er monteret. Både PV- og PVT-panelerne ser ens ud, hvorfor der vil være en ensartet overflade over hele taget, der producerer både strøm og varme til huset.