Udskiftning til jordvarmepumpe
gav Bo en ”win-win-win”-situation
Hjemme hos Bo og hans familie er livet som husejere blevet en del lettere. De har nemlig for nyligt erstattet deres gamle pillefyr med en moderne jordvarmepumpe fra METRO THERM. Udskiftningen har både givet en økonomisk fordel, aflastet arbejdsbyrden og forbedret indeklimaet i boligen – en ”win-win-win”-situation, hvis man spørger Bo.
I byen Skævinge lidt uden for Hillerød møder vi Bo Biune, der i over 15 år har boet med sin familie på en større landejendom med tolv tønder land.
I 2020 valgte Bo at gøre noget drastisk. Efter mere end 40 år som bankansat valgte Bo nemlig at selvpensionere sig fra sin stilling som afdelingsdirektør hos Jyske Bank. Og med den nyvundne frihed og aldeles åbne kalender blev der naturligvis rig lejlighed til at tænke over, hvad han nu ville bruge sin tid på – og ikke mindst, hvad han bestemt ikke ville bruge sin tid på.
Pillefyret blev fyret
Sidstnævnte gik hurtigt op for ham. Bo ville absolut ikke bruge mere tid på husets træpillefyr. Fyret stod i familiens bryggers i 15 år – og i al den tid havde Bo ansvaret for jævnligt at tage imod tonsvis af paller, påfylde piller hver uge (året rundt) og jævnligt rengøre og vedligeholde det.
Foruden den åbenlyse kilde til irritation forbundet med den store arbejdsbyrde, så oplevede familien Biune også, at fyret gav nogle gener. På grund af den ikke så optimale placering af pillefyret lige ved siden af husets bryggers og køkken og en kraftig østenvind, kom der røg ind i boligen og dermed lugt- og luftgene. Det var ikke særlig godt for indeklimaet, og Bo tænkte hurtigt, at det da nok ikke var så godt for helbreddet.
En varmepumpe blev hyret
Bo og hustruen Vibeke havde faktisk gået i en del år og spøgt med, om de burde få installeret en varmepumpe. Sidste år søgte de så tilskud gennem varmepumpepuljen. Da de fik tildelt energitilskud og i samme øjeblik fik tilsendt en langt dyrere regning på træpiller end forventet, var tanken blevet modnet tilstrækkeligt. Nu var tiden inde til at skifte det gamle fyr ud med en varmepumpe.
Det næste spørgsmål blev selvfølgelig, hvilken type varmepumpe det skulle være. Her var svaret helt oplagt for Bo:
Vi har cirka 12 tønder land, og det vil sige, at vi jo har masser af mark, som i dag bliver brugt til græsareal osv. Derfor er det nok et af de mest oplagte steder at arbejde med at nedgrave rør i jorden. Det betyder, at vi skal have en jordvarmepumpe, og dermed får vi mulighed for at udnytte værkstedets kvadratmeter på en ny måde, når vi har renoveret det og ikke længere skal bruge pladsen til træpiller. Vi får jo også ekstra kvadratmeter i vores fyrrum og slipper for askestøv og røglugt.
En jordvarmepumpe er den ideelle løsning
Til at udføre arbejdet med at installere jordvarmepumpen tog Bo fat i Thomas Eggertsen, indehaver af Viby VVS & Blik, en del af Bedre Bad-kæden. Og Thomas var helt enig med Bo i, at det var en jordvarmepumpe, og ikke en luft til vand varmepumpe, han burde gå med.
Dels er det en fordel med en jordvarmepumpe, at varmepumpens udedel, jordvarmeslangerne, er usynlige – i modsætning til en luft til vand varmepumpes udedel, der for nogen skæmmer lidt foran boligen. Og når man som Bo alligevel har de kvadratmeter, det kræver at få nedgravet jordvarmeslangerne, mente Thomas lige så godt, man kunne gå med den løsning. Slangerne har nemlig en utrolig god varmeledningsevne, hvorfor man også får en højere termisk effekt end man gør med en luft til vand varmepumpe.
Foruden en usynlig udedel og en høj termisk effekt, så er der faktisk en række andre fordele ved denne løsning. Først og fremmest får Bo en del mindre arbejde med vedligeholdelsen af sin varmeløsning. I hvert fald hvis man spørger Brian Amidsen, energimontør ved Viby VVS & Blik, der skal installere varmepumpen:
Jeg tænker, at Bo får en masse fritid, fordi han ikke skal rende ude i fyrrummet hele tiden og smide piller op i magasinet og rense snegl og brænder og alt muligt. Nu kan han gå ud og stå og kigge på sin varmepumpe i stedet for og tænke ”ah, det kører bare!”.
Hvordan virker jordvarme?
Hvor en luft til vand varmepumpe udnytter varmen fra luften til at generere varmt vand, så udnytter jordvarmepumpen den robuste varme, der er oplagret i de øverste lag af jorden.
En meter under jorden nedgraves en streng af jordvarmeslanger, ofte udført i plastik. I jordvarmeslangerne cirkulerer en brinevæske (ofte en blanding af vand og sprit), som optager energi fra jorden. Denne energi bruges til at generere varme til varmepumpen.
Derudover er levetiden for jordvarmeslangerne, der skal forsyne energien til varmepumpen, også utrolig høj. Det fortæller Lars Hansen, der er indehaver af Engtoft Entreprise ApS. Lars har i nu mere end 15 år levet af at grave jordvarmeslanger ned og er også hyret til at nedgrave slangerne til Bos jordvarmepumpe.
Når vi spørger Lars, hvorvidt jordvarmeslangerne kan holde længe, svarer han med stor sikkerhed i stemmen, at de kan holde utroligt længe – måske endda op til 100 år. Det skyldes, at rørene er fremstillet i plastic, hvorfor materialet ikke forgår.
På grund af den lange levetid, betyder det selvfølgelig også, at der er en besparelse ved at gå med en jordvarmepumpe frem for en luft til vand varmepumpe, da Bo og familien kan vente længere før de udskifter sin udedel. Derudover er der faktisk også en lille besparelse i kW-forbrug, da en jordvarmepumpe nemlig bruger ca. 500 kWh mindre om året end en luft til vand varmepumpe, hvilket gennemsnitligt svarer til en årlig besparelse på omkring 550 kr. (Kilde: Elberegner).
Sammenlagt kan Bo med sin nye jordvarmeinstallation altså se frem til en både usynlig, lydløs, langtidsholdbar, vedligeholdelsesfri og mere energieffektiv varmeproduktion.
Mere tid til de vigtige ting
Godt tre måneder efter Bo og familien har fået installeret deres nye jordvarmepumpe, vender vi tilbage for at få en foreløbig status på, hvilken indflydelse den nye varmepumpe har fået for Bos hverdag. Og Bo har indtil videre kun gode ting at sige om både processen og produktet. Han var først og fremmest meget forundret over, at det kun tog tre dage at få det hele på plads. På den tid var pillefyret fjernet og et nyt varmeanlæg var operationelt.
Det er især én ting, der har haft den mest afgørende betydning. Bo kan i dag bruge mere tid på det, der betyder noget – golf og samvær med familie og venner. For han skal nemlig ikke længere jævnligt fylde piller på et fyr. Og ikke nok med, at han ikke skal fylde piller på, så skal han heller ikke forholde sig til skiftende driftsbetingelser grundet sæsonudsving – det hele kører nemlig automatisk:
Tidligere rendte jeg jo rundt med 16 kilos poser og hældte op i et kammer og rengjorde for aske og sod, for at pillefyret kunne køre hele tiden. Nu har vi haft det her i 2,5 måned, og jeg har ikke rørt en finger. Det skyldes bl.a. at varmepumpen har en indbygget en udeføler, der gør, at den selv regulerer i forhold til, om det er sommer, forår, efterår eller vinter. Så det er noget af det mest simple at have stående i sit hjem. Når vi sidder inde i stuen, så mærker vi faktisk ikke de svingninger, så vi har en komfort i, at vi hele tiden har den temperatur, vi ønsker os. Det er en stor gevinst i vores hverdag.
Fra værksted til gildesal
Foruden en lettet arbejdsbyrde, har varmepumpen også medvirket til en ændring, der er tydelig – ikke bare for Bo og hans familie – men for alle, der besøger dem. De har nemlig fået betydeligt mere plads i boligen. Det er fx tydeligt i fyrrummet, hvor der før stod et stort fyr. Det er nu erstattet med en tom plads, som kan bruges til andre formål. Også deres gamle værksted, hvor Bo før kørte rundt med piller, er nu blevet lavet om:
I det gamle fyrrum har vi nu nærmest fået en lille entré i forhold til, hvad vi havde før. Nu er der jo plads. Vi kan tørre tøj her på tørrestativer, vi har skostativer, vi har jakker, osv. Vi kan udnytte rummet væsentligt bedre nu, end vi kunne før. Og det gamle værksted, hvor jeg før kørte rundt med træpiller, er nu lavet om til en gildesal med masser af kvadratmeter at boltre sig på.”
”Der er jo en win-win-win situaton”
Skiftet fra det gamle pillefyr til en ny og moderne jordvarmepumpe har, foruden mere tid og plads, også medvirket til en økonomisk besparelse på varmen. I hvert fald hvis man kigger på Bos varmeregning for de første tre måneder med varmepumpen.
I løbet af de første tre måneder, hvor de har haft varmepumpen har de brugt ca. 300 kW. Med en pris på 2-2,5 kr. pr. kW, svarer det til ca. 5-600 kr. Til sammenligning måtte Bo og familien tidligere bruge i omegnen af 3.000 kr. for at holde huset opvarmet i samme periode. Der er altså tale om en væsentlig besparelse.
Den store besparelse er der selvfølgelig flere årsager til. Hovedsageligt skyldes det at kW-prisen generelt er lavere end prisen på træpiller. Den automatiske vejrsikring medvirker desuden til, at varmepumpen kun bruger den mængde energi, som vejrforholdene giver anledning til, mens et pillefyr ikke automatisk op- og nedjusterer driften.
Og endelig nævner Bo en indbygget digital løsning, man også kan aktivere i hans nyerhvervede varmepumpe – nemlig Smart Price Adaption – en funktion, der medvirker til, at varmepumpen kun bruger strøm, når kW-prisen er lavest. Når kW-prisen er høj vil varmepumpen i stedet benytte den varmeenergi, der er akkumuleret i den tilkoblerede bufferbeholder.
Der er alt i alt stor tilfredshed i Bos lejr, da han ser ind i en fremtid med en bedre økonomi, mindre arbejde og et bedre indeklima:
Det er jo en win-win situation, at vi kan komme ned og have en økonomisk fordel ved det samtidig med, at vi både bliver aflastet i arbejde, og vores indeklima bliver bedre. Så vi har en win-win-win situation, og det er vi meget tilfredse med.
Vil du vide mere?
Kunne du tænke dig at høre mere om Bo og familiens nye varmepumpe? Så se vores video om processen omkring udskiftningen fra pillefyr til varmepumpe herunder.
Du kan også læse mere om vores sortiment at jordvarmepumper lige her.